Het praktijkexamen
Klik hier en
meld je nu aan!

Uiteindelijk doe je praktijkexamen. Dit gebeurt in onze auto, zodat je zelf geen auto hoeft te regelen. Dit zit bij de prijs inbegrepen van het examen, dus je hebt geen onverwachte extra kosten. Je wordt beoordeeld door een examinator van het CBR. Doorgaans rijden wij niet mee tijdens het examen. Wil je dat liever wel, dan kan dat wel. Voor het examen is het mogelijk om nog een extra rijles af te spreken. Het examen duurt in totaal ongeveer 55 minuten, waarvan je ongeveer 35 minuten rijdt.

Hieronder is uitleg over de inhoud van het praktijkexamen met een filmpje.

Inhoud praktijkexamen

 1. Rijden naar een oriëntatiepunt.
  Er wordt je gevraagd om ergens heen te rijden, bijvoorbeeld naar het station.
 2. Clusteropdracht.
  Je krijgt verschillende kleine opdrachten. De examinator zegt bijvoorbeeld dat je de tweede afslag rechts moet nemen, daarna de rotonde driekwart en de eerste links. Dit zijn drie opdrachten die je dus moet onthouden.
 3. Navigeren.
  De examinator geeft je een adres. Die moet je zelf in de navigatie invoeren en met behulp van de navigatie moet je daarheen rijden.

Naast de zelfstandige opdracht rijd je de rest van het examen op commando van de examinator. In deze tijd doe je ook 2 bijzondere manoeuvres. Deze hoef je niet te doen als je hiervoor vrijstelling hebt gekregen tijdens je tussentijdse toets. Een bijzondere manoeuvre moet gedaan worden in dezelfde straat. In deze straat moet je naar eigen inzicht een goede plek vinden om je opdracht te doen. De verschillende bijzondere manoeuvres zijn:

 1. De auto omkeren naar tegenovergestelde richting.
 2. Een auto voor- of achteruit parkeren.
 3. De auto stoppen achter een geparkeerde auto en daarna direct wegrijden.

Verder kan de examinator na een verkeerssituatie daarover vragen stellen. Ook wordt je beoordeeld op milieubewust rijden. Vooraf heb je een zelfreflectieformulier ingevuld. Deze wordt achteraf besproken met de examinator.

Faalangstexamen

Als je last hebt van faalaangst, dan is het mogelijk om een faalangstexamen te doen. Je krijgt dan een examinator die opgeleid is in het omgaan met faalangst. Verder duurt het examen langer, zodat je even tijd hebt om aan de examensituatie te wennen. Het duurt 90 minuten in plaats van 55 minuten. Ook kun je tijdens de rit een time-out aanvragen als de faalangst je teveel wordt.

Het examen is echter niet makkelijker. Je moet nog steeds aan dezelfde eisen voldoen. Verder is het examen ook duurder vanwege de langere tijd die je krijgt.

Als je last hebt van faalangst, twijfel dan niet om je aan te melden bij rijschool Van Voorst. Onze instructeurs zijn opgeleid in het omgaan met faalangst en hebben hier al veel ervaring mee.

BNOR examen

Soms lukt het je niet in een keer om je examen te halen. Dat kan komen door mindere prestaties door faalangst of door andere reden. En soms wil het helemaal niet lukken en zakt iemand vier keer. In dat geval wordt er een BNOR examen afgelegd. De grootste verandering is dat je niet bij het CBR begint, maar bij hotel Akersloot. Dit is een rustige omgeving, waardoor je geen last hebt van drukte. Ook krijg je een BNOR- begeleider. Die is erin opgeleid om mensen op hun gemakt te stellen, zodat het examen beter verloopt. Uiteraard verandert er niets aan de inhoud van het examen. Je moet nog steeds aan dezelfde rijvaardigheidseisen voldoen.