072-5742293

Autorijles

Onze instructeur rijdt in Heerhugowaard en omstreken. Onze autorijlessen duren meestal 90 minuten, maar als je juist korter of langer wil lessen is dat ook mogelijk. Wij raden aan om de richtlijn van 90 minuten aan te houden, omdat je op die manier meer tijd hebt om te oefenen in het examengebied. Een ander logisch gevolg is dat je je rijbewijs eerder hebt als je in blokken van 90 minuten lest in plaats van bijvoorbeeld een uur. Het is lastig aan te geven na hoeveel rijlessen je examen mag doen. De een pakt het nou eenmaal sneller op dan de ander. Uit onderzoek van Bovag blijkt dat een gemiddelde leerling ongeveer 45 uur autorijles nodig heeft.

Automaat

Sinds 2023 hebben we een elektrische auto om rijlessen aan te bieden op een duurzame manier. Duurzaamheid staat bij ons namelijk hoog in het vaandel. Een elektrische auto is altijd een automaatauto. Deze duurzame automaat bleek snel aan populariteit te winnen. Op dit moment bieden we daarom alleen nog automaat rijlessen aan. Wij zien de automaat als de toekomst. Vanaf 2035 gaat er Europese regelgeving in dat alle nieuwe auto’s geen CO2 meer mogen uitstoten. Op dit moment is de meest gangbare auto die geen CO2 uitstoot tijdens het rijden de elektrische auto. Nieuwe benzine- en dieselauto’s zullen dus vanaf 2035 niet meer verkocht worden. Daarom spelen wij vanaf 2023 al hierop in door alleen nog les te geven in de elektrische automaat.

Bedrijfsauto vaker automaat

Steeds meer bedrijven schakelen over naar de elektrische auto vanwege hun duurzaamheidsbeleid. Daardoor is het voor steeds meer banen niet meer nodig om een rijbewijs voor de schakelauto te hebben. Een automaatrijbewijs is dan al voldoende. Dus ook voor je werk hoef je het niet te laten om te leren rijden in een automaat. Als je gaat rijlessen omdat je werkgever een rijbewijs van je vraagt, informeer dan eerst of je gaat rijden in een automaat of schakelauto voor je werk. Bijkomend voordeel is ook dat je in een automaat sneller kan afrijden, waardoor je sneller een rijbewijs beschikbaar hebt voor werk.

Faalangst, rijangst of andere problemen

Er zijn veel factoren die het behalen van je rijbewijs in de weg kunnen staan. Faalangst en concentratieproblemen komen veelvoudig voor. Een beperkte sociale interactie kan ervoor zorgen dat informatie minder snel verwerkt wordt waardoor de rijopleiding wat trager gaat en ook rijangst na bijvoorbeeld een ongeluk kan ervoor zorgen dat je de auto niet meer in durft te stappen.

Onze rij-instructeur heeft ruimschoots ervaring met rijles geven aan mensen met autisme en ADHD en is opgeleid om mensen met rijangst en faalangst te begeleiden. We kijken nergens meer van op, hebben geduld, vragen door en accepteren mensen zoals ze zijn. Onze instructeur zorgt ervoor dat jij die auto (weer) instapt en begeleidt je daarbij!

Rijden vanaf je 16e

Bij ons is het mogelijk om al autorijlessen te volgen vanaf het moment dat je 16,5 jaar oud bent. Op je 16e kun je je theorie-examen doen en vanaf je 17e kun je bij CBR je rijexamen doen. Als je dat haalt, kun je tot en met je 18e rijden onder begeleiding van een coach. Het is een systeem dat uit Duitsland komt en dat inmiddels al in meerdere landen gebruikt wordt. Uit onderzoek blijkt dat het helpt: het aantal auto-ongelukken onder jongeren is afgenomen. De bedoeling is dus om jongeren op hun 18e beter voorbereid zelfstandig de weg op te laten gaan en niet om hen hun rijbewijs eerder te laten halen.

Tussentijdse toets en rijexamen

Als je wilt kun je een tussentijdse toets doen. Dit is niet verplicht. Het geeft echter goed weer hoe een praktijkexamen gaat en wat je kunt verwachten. Een examinator van het CBR geeft objectief zijn mening en formuleert ontwikkelpunten. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een vrijstelling te krijgen voor de bijzondere verrichtingen tijdens je eerste praktijkexamen. Dat geldt alleen als je ze tijdens de tussentijdse toets goed uitvoert.

Als je er klaar voor bent, ga je het echte praktijkexamen doen. Je autorijschool vraagt een rijexamen voor je aan bij het CBR. Je doet je examen in dezelfde auto als dat je tijdens je opleiding gelest hebt. Als je slaagt voor je praktijkexamen heb je je rijbewijs in de pocket en kun je de weg op!