072-5742293

Autorijles

Onze instructeurs rijden in Heerhugowaard en omstreken. Onze autorijlessen duren meestal 90 minuten maar als je juist korter of langer wilt lessen is dat ook mogelijk. Wij raden aan om de richtlijn van 90 minuten aan te houden omdat je op die manier meer tijd hebt om te oefenen in het examengebied. Een ander logisch gevolg is dat je je rijbewijs eerder hebt als je in blokken van 90 minuten lest in plaats van bijvoorbeeld een uur. Het is lastig aan te geven na hoeveel rijlessen je examen mag doen. De een pakt het nou eenmaal sneller op dan de ander. Uit onderzoek van Bovag blijkt dat een gemiddelde leerling ongeveer 45 uur autorijles nodig heeft.

Automaat of schakel?

Bij autorijschool Van Voorst uit Heerhugowaard kun je kiezen voor de auto die het beste bij je past. Twee van onze instructeurs rijden met een schakelauto en een instructeur met een elektrische automaat. Zo is er niet alleen keuze voor iedereen om een auto te kiezen die bij hen past, maar dragen we ook ons steentje bij aan de verduurzaming van Nederland. Kijk verder op deze pagina om meer te leren over waarom de elektrische auto de duurzamere keuze is. Met een rijbewijs voor de schakelatuo kun je in zowel schakel als automaat rijden, terwijl je met een rijbewijs voor de automaat enkel met de automaat kan rijden. Wel is een automaatrijbewijs makkelijker onder de knie te krijgen.

Soorten auto-opleidingen

Bij ons kun je kiezen uit drie soorten rij-opleidingen:

  1. Volledig automaat
  2. Volledig schakelauto
  3. Combinatie-opleiding die start in de automaat.

Bij de combinatie-opleiding zal je uiteindelijk in de schakelauto examen doen. We raden deze opleiding aan, omdat schakelen een van de lastigere onderdelen is om te beheersen. Door in een automaat te starten kan er begonnen worden met de basis die zich richten op inzicht in het verkeer en voertuigbeheersing. Als dat onder de knie is, wordt er overgestapt op de schakelauto. We merken namelijk dat veel mensen het lastig vinden om de auto te besturen in het verkeer en tegelijkertijd te moeten schakelen. Door in de automaat te beginnen worden deze onderdelen apart van elkaar geleerd. Dit focussen op één onderdeel tegelijk maakt de lessen efficiënter, waardoor dit de snelste manier is om je rijbewijs te halen.

Voor de leerlingen die liever enkel in de automaat rijden of enkel in een schakelauto, is dat uiteraard ook mogelijk. Wil je dit liever doen, maar ook een keertje in een elektrische auto gezeten hebben? Dan is een enkele les in onze elektrische auto ook zeker mogelijk!

Faalangst, rijangst of andere problemen

Er zijn veel factoren die het behalen van je rijbewijs in de weg kunnen staan. Faalangst en concentratieproblemen komen veelvoudig voor. Een beperkte sociale interactie kan ervoor zorgen dat informatie minder snel verwerkt wordt waardoor de rijopleiding wat trager gaat en ook rijangst na bijvoorbeeld een ongeluk kan ervoor zorgen dat je de auto niet meer in durft te stappen.

Onze rij-instructeurs hebben ruimschoots ervaring met rijles geven aan mensen met autisme en ADHD en zijn opgeleid om mensen met rijangst en faalangst te begeleiden. We kijken nergens meer van op, hebben geduld, vragen door en accepteren mensen zoals ze zijn. Wij zorgen ervoor dat jij die auto (weer) instapt en begeleiden je daarbij!

Rijden vanaf je 16e

Bij ons is het mogelijk om al autorijlessen te volgen vanaf het moment dat je 16,5 jaar oud bent. Op je 16e kun je je theorie-examen doen en vanaf je 17e kun je bij CBR je rijexamen doen. Als je dat haalt, kun je tot en met je 18e rijden onder begeleiding van een coach. Het is een systeem dat uit Duitsland komt en dat inmiddels al in meerdere landen gebruikt wordt. Uit onderzoek blijkt dat het helpt: het aantal auto-ongelukken onder jongeren is afgenomen. De bedoeling is dus om jongeren op hun 18e beter voorbereid zelfstandig de weg op te laten gaan en niet om hen hun rijbewijs eerder te laten halen.

Tussentijdse toets en rijexamen

Als je wilt kun je een tussentijdse toets doen. Dit is niet verplicht. Het geeft echter goed weer hoe een praktijkexamen gaat en wat je kunt verwachten. Een examinator van het CBR geeft objectief zijn mening en formuleert ontwikkelpunten. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een vrijstelling te krijgen voor de bijzondere verrichtingen tijdens je eerste praktijkexamen. Dat geldt alleen als je ze tijdens de tussentijdse toets goed uitvoert.

Als je er klaar voor bent, ga je het echte praktijkexamen doen. Je autorijschool vraagt een rijexamen voor je aan bij het CBR. Je doet je examen in dezelfde auto als dat je tijdens je opleiding gelest hebt. Als je slaagt voor je praktijkexamen heb je je rijbewijs in de pocket en kun je de weg op!

Verified by MonsterInsights