072-5742293

2toDrive: Begeleidend rijden vanaf je zeventiende!

Gepubliceerd op

2toDrive: Begeleidend rijden vanaf je zeventiende!

Fantaseer jij al een tijd over welke landen en plaatsen je allemaal wilt bezoeken en kun je niet wachten om je rijbewijs te halen? Met een rijbewijs op zak mag jij in principe al vanaf je 17e in Nederland in de auto stappen met een coach naast je, dat noemen we begeleidend rijden. In dit artikel bespreken we de voordelen en voorwaarden van begeleidend rijden en vertellen we je meer over hoe het precies in zijn werk gaat als jij straks op je 17e je rijbewijs al in de pocket hebt.

De voorwaarde van begeleidend rijden

Om een rijbewijs te kunnen halen moet je je theorie-examen ook al positief hebben afgerond. Dat mag vanaf je 16e. Vanaf je 16,5e kun jij vervolgens in de auto stappen om rijles te nemen. Dit kan dus inhouden dat jij op je 17e je rijbewijs al haalt. Moet je dan nog tot je 18e wachten om in de auto te stappen? Zeker niet!

Wat je wel moet regelen voordat je met je behaalde rijbewijs de auto in stapt is:

Een begeleiderspas

Op deze pas staan jouw coaches geregistreerd, de mensen die naast jouw zitten terwijl je auto rijdt. Deze pas kun je vanaf je 16,5 jaar aanvragen bij de RDW. Als je eenmaal je rijbewijs hebt moet je deze pas ook altijd bij je hebben totdat je 18 jaar wordt. Op deze begeleiderspas, ook wel bijrijderspas, moet de coach vermeld staan die naast je in de auto zit. Op een begeleiderspas mogen maximaal 5 coaches vermeld staan. Een coach:

  • moet zichzelf eerst registreren als coach via RDW ;
  • moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een Nederlands of EU personenautorijbewijs;
  • moet minimaal 27 jaar oud zijn;
  • moet ingeschreven staan in de Nederlandse Basisregistratie Personen en ingeschreven staan op een woonadres in Nederland;
  • mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
  • mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad;
  • mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen ongeldigverklaring hebben gehad, op grond van een onderzoek naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid;
  • mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden.

De voordelen van 2toDrive

Veel mensen zijn wat huiverig als het gaat om jongeren in een auto en de wettelijke rijleeftijd vervroegen. Door een zesjarig experiment dat in 2011 startte en ervaringen met begeleidend rijden in het buitenland (in Duitsland en Zweden daalde het ongevalsrisico – dat wil zeggen het aantal ongevallen per afgelegde kilometer) blijkt echter dat het een effectieve maatregel kan zijn om de verkeersveiligheid te bevorderen. SWOV evalueerde de effecten en maakte een rapportage op basis van een vragenlijst die door 30.000 jongeren werd ingevuld (bron: SWOV en Rijksoverheid). Door jongeren onder begeleiding te laten rijden kunnen zij onder relatief veilige omstandigheden rijervaring opdoen.

Door het hierboven genoemde experiment werd 2toDrive met ingang van 15 maart 2018 een definitieve wet. Op 1 juni 2019 reden er in totaal 306.732 2toDrivers onder begeleiding rond! Meer weten? Check https://www.2todrive.nl/ .

Over rijschool van Voorst

Al 29 jaar staat rijschool van Voorst in Heerhugowaard en omstreken bekend als de rijschool die net wat persoonlijker is. Dat persoonlijke zie je terug in extra aandacht, extra service en in de manier waarop we rijles geven. Sinds kort beschikken wij over het Rijleskeurmerk omdat we jou de zekerheid willen bieden dat je bij een goede rijschool lest. Dit zorgt ervoor dat bij Rijschool van Voorst meer dan 50% van de leerlingen de eerste keer slaagt met minder lessen.

Benieuwd naar de mogelijkheden bij Rijschool van Voorst? Kijk op onze site of neemt contact op via het volgende formulier.