072-5742293

Files: hoe ontstaan die?

Posted on

Files: hoe ontstaan die?

Files. Elke bestuurder heeft er weleens last van gehad. Het gaat vaak gepaard met drukte of een ongeluk en zorgt voor vele frustraties bij weggebruikers. Maar soms ontstaan er files zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is. Hoe komt dat?

Wanneer iedereen met de perfecte snelheid recht vooruit blijft rijden, zullen er geen files ontstaan. De doorstroming gaat dan goed. Wanneer bepaalde mensen echter langzamer gaan rijden, bijvoorbeeld om in te voegen naar de rechterrijbaan, dan ontstaat er een soort “shockwave”. Een andere auto remt, de auto daarachter remt harder, en dat gaat zo door totdat uiteindelijk auto’s stil gaan staan. De animatie hieronder geeft het heel duidelijk weer.

Belang van rijles

Dit laat dan ook het belang van rijles zien. Bij Rijschool Van Voorst wordt ook aandacht besteed aan het juist in- en uitvoegen op de snelweg. Zaken als niet onnodig links rijden, op tijd naar de rechterrijstrook verplaatsen, ritsen vanaf een invoegstrook, etc. komen aan bod tijdens de rijlessen, zodat jij straks helemaal klaar bent om zelfstandig de weg op te gaan. Op deze manier zal het autorijden niet alleen een stuk meer ontspannen zijn, maar zorgen we er samen voor dat we ietsje minder vaak in de file hoeven te staan.