072-5742293

Formule 1 in Azerbeidzjan… hoe zit het met autorijden?

Gepubliceerd op

Formule 1 in Azerbeidzjan… hoe zit het met autorijden?

Zondag 28 april vindt de Formule 1 race plaats in Azerbeidzjan. Azerbeidzjan is een land op de grens van Europa en Azië. Dat gebied wordt de Kaukasus genoemd. Het land grenst in het noorden aan Rusland, in het westen aan Georgië, Armenië en een heel klein stukje aan Turkije en in het zuiden aan Iran. Het ligt aan de Kaspische Zee. Azerbeidzjan heeft een oppervlakte van ruim twee maal Nederland en in totaal 9,9 miljoen inwoners. Het is het grootste en dichtstbevolkte land in de Kaukasus. De hoofdstad is Baku. Azerbeidzjan werd in 1920 veroverd door de Sovjet-Unie maar kreeg zijn onafhankelijkheid in 1991. De invloeden zijn nog zichtbaar in bijvoorbeeld de bewegwijzering.

Hoog tijd om de do’s en don’ts voor autorijden in Azerbeidzjan eens onder de loep te nemen.

Geldigheid rijbewijs Azerbeidzjan

Je rijbewijs is in principe geldig in Azerbeidzjan mits in het Azorisch vertaald. Als je geen gewaarmerkte vertaling hebt dan zou een Internationaal Rijbewijs (IRB) model 1968 voldoen. Deze is echter niet in Nederland verkrijgbaar. Er is geen alternatief. Je zou een IRB model 1949 mee kunnen nemen, maar garantie van accepteren is er dan niet. (Bron: ANWB)
Om een auto te huren in Azerbeidzjan moet je minimaal 21 jaar oud zijn, je mag autorijden vanaf 18 jaar.

Het wegennetwerk

Staat nou niet persé bekend om de goede kwaliteit. Sterker nog: het is lange tijd onderontwikkeld geweest maar het wordt de laatste jaren in rap tempo verbeterd. Rondom hoofdstad Baku komen steeds meer ongelijkvloerse kruispunten. In plattelandsgebieden zijn de wegen nog wel vrij slecht onderhouden. In binnensteden mag je 60 km/h rijden, in landelijk gebied 90km/h en op snelwegen 110 km/h.

Er zijn twee belangrijke internationale transportroutes. De Grens met Armenië is vanwege een conflict afgesloten en ook de enclave Nachitsjevan is enkel via Iran bereikbaar vanwege een conflict (politiek versus geografische verbondenheid met Azerbeidzjan). Er zijn een aantal wegen die voor snelweg door kunnen gaan. Dan gaat het voornamelijk over de wegen tussen verschillende steden en de hoofdstad Baku en de luchthaven. De hoofdstad heeft geen goede ringweg maar aan de westkant is wel een bypass. Rondom andere steden zijn er ook prima bypass-wegen.

Er zijn (nog) geen tolwegen.

azerbeidzjan baku by night autorijden

Bewegwijzering

Azerbeidzjan gebruikt de oude Sovjet bewegwijzering nog, met een erg simplistische uitstraling zonder echt systeem. De bewegwijzering is in het Azerbeidzjaans, een Turkse taal.
Sinds 2002 is Azerbeidzjan lid van de Weense conventie. Het land past de verkeersborden toe die in Europa gebruikelijk zijn.

Rijschool van Voorst: dé persoonlijke rijschool uit Heerhugowaard e.o.

Als jij binnenkort een roadtrip wilt maken naar bijvoorbeeld Azerbeidzjan, dan is een rijbewijs natuurlijk een vereiste. Bij Rijschool van Voorst zit je goed!
Al 29 jaar staat rijschool van Voorst in Heerhugowaard en omstreken bekend als de rijschool die net wat persoonlijker is. Dat persoonlijke zie je terug in extra aandacht, extra service en in de manier waarop we rijles geven. Sinds kort beschikken wij over het Rijleskeurmerk omdat we jou de zekerheid willen bieden dat je bij een goede rijschool lest. Dit zorgt ervoor dat bij Rijschool van Voorst meer dan 50% van de leerlingen de eerste keer slaagt met minder lessen.

Je hebt nu de belangrijkste informatie over een (auto)bezoek aan Azerbeidzjan. Tijd om je rijbewijs te halen bij Rijschool van Voorst en een roadtrip te plannen! 😉