072-5742293

Formule 1 in Spanje… hoe zit het met autorijden?

Gepubliceerd op

Formule 1 in Spanje… hoe zit het met autorijden?

De formule 1 van Spanje, 12 mei is het zo ver. Met 46 miljoen inwoners op een oppervlak dat ruim 12 x zo groot is als Nederland.  De race wordt gehouden op Circuit de Barcelona-Catalunya. Het is een racecircuit in Montmeló, nabij Barcelona, van 4,7 km met 16 bochten. In 1991 werd de eerste race, de Spaanse Grand Prix erop gehouden. De snelste ronde op dit circuit werd gereden door Red Bull’s Daniel Ricciardo in 2018 en duurde 1 minuut 18 seconde en 41 honderdsten.

Behalve voor Formule 1 races gaan we natuurlijk voornamelijk naar Spanje om er te genieten van de Spaanse zon. Barcelona staat bekend om de Sagrada Familia die nooit af is, diverse andere organisch gevormde en door Gaudi ontworpen gebouwen en heerlijke tapas met uiteraard wat verkoelende Sangria. Best wel een reële kans dat jij (of iemand die je kent) binnenkort met je net behaalde rijbewijs een trip gaat maken. In dit artikel vind je de belangrijkste informatie voor het verkeer in Spanje!

Wegennetwerk

Spanje heeft een uitgebreide wegennet dat zeker vanaf de jaren ‘90 een behoorlijke groei heeft doorgemaakt. Het land heeft het grootste autosnelwegen netwerk van Europa en het op twee na grootste autosnelwegen netwerk ter wereld. Op 1 januari 2018 bestond het snelwegennet uit 15.523 km snelweg. De steden zijn goed met elkaar verbonden. Vooral het wegennet rondom hoofdstad Madrid is imposant, met 3 ringwegen, een bypass, meerdere radiale snelwegen en verbindingsroutes.

Er zijn tolwegen in Spanje, de meesten liggen in het noordoosten van Spanje. Dat zijn tegelijkertijd de gebieden, Catalonië en Baskenland, waar veel toeristen met hun eigen auto rijden en er een vertekend beeld kan ontstaan.

Verkeersregels

Er zijn veel verkeersregels die overeen komen met de regels die we hier ook hanteren, die laten we achterwege. In dit artikel behandelen we juist de niet zo voor de hand liggende regels!

Wist jij bijvoorbeeld dat…

… je niet met slippers, naaldhakken of blootvoets mag autorijden? Dit kan problemen opleveren met afremmen en gasgeven. Vandaar de regel ‘schoenen moeten zowel aan de voor als achterkant aan je voeten vastzitten’. Blootvoets mag, ondanks dat het lekker autorijdt, niet omdat het schade aan je voeten kan opleveren.

… niet topless! Mannen en vrouwen niet zonder shirt mogen autorijden, en vrouwen zeker niet topless. Dat is niet persé om de voordehand liggende reden dat het afleidt voor andere bestuurders, maar meer omdat ook dit schade op kan leveren door contact van de gordel op je huid.

… Elke afleiding is strafbaar! Dus ook het eten van een broodje, het drinken van water, of even snel je make-up bijwerken. Je kunt boetes verwachten van wel €200 en daarnaast kun je punten van je rijbewijs kwijtraken.

… Arm niet buiten het open raam! Je mag niet met je arm op het portier door het open raam leunen. Beide handen moeten aan het stuur blijven.

Er zijn nog natuurlijk nog veel meer regels en weetjes. Voordat je enthousiast op reis gaat is het handig om dat even van tevoren te checken. Dit kan bijvoorbeeld op de site van de ANWB (https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/informatie/verkeersregels )

Rijschool van Voorst: dé persoonlijke rijschool uit Heerhugowaard e.o.

Als jij binnenkort een roadtrip wilt maken door bijvoorbeeld Spanje, dan is een rijbewijs natuurlijk een vereiste. Bij Rijschool van Voorst zit je goed!

Al 29 jaar staat rijschool van Voorst in Heerhugowaard en omstreken bekend als de rijschool die net wat persoonlijker is. Dat persoonlijke zie je terug in extra aandacht, extra service en in de manier waarop we rijles geven. Sinds kort beschikken wij over het Rijleskeurmerk omdat we jou de zekerheid willen bieden dat je bij een goede rijschool lest. Dit zorgt ervoor dat bij Rijschool van Voorst meer dan 50% van de leerlingen de eerste keer slaagt met minder lessen.

Na dit verhaal en het checken van de landinformatie van Spanje is het tijd om je rijbewijs te halen en die roadtrip te plannen! 😉