072-5742293

Je rijbewijs halen in Alkmaar: het rijexamen

Gepubliceerd op

Je rijbewijs halen in Alkmaar: het rijexamen

Jij bent er klaar voor om rijexamen te doen en de afspraak bij het CBR examencentrum in Alkmaar staat met dikke stift in je agenda genoteerd. Wij geven je nog 3 laatste tips en vertellen je waar de examinator tijdens het rijexamen op zal letten, zodat je goed voorbereid en vol vertrouwen aan je rijexamen begint.

Goed voorbereid naar je rijexamen: 3 tips

Misschien een hele logische tip, maar volgens ons ook de meest belangrijke tip: zorg dat je de avond voor je rijexamen genoeg slaapt. Zo ben je de dag van je rijexamen goed uitgerust, je bent dan minder gespannen en kunt je beter concentreren. Het is dus verstandig ervoor te zorgen dat je de avond van te voren bijvoorbeeld geen andere plannen hebt, niet hoeft te leren voor een tentamen of laat naar bed gaat. Ook raden wij je aan het rijexamen te plannen in een periode dat je zo min mogelijk andere dingen aan je hoofd hebt zoals tentamens of examens op school, je bent beter uitgerust en geconcentreerd als je minder dingen aan je hoofd hebt.

Dit is voor velen de lastigste tip, blijf kalm. Maak het rijexamen niet te groot voor jezelf en ga uit van wat je tijdens de lessen geleerd hebt. Wij laten onze leerlingen pas examen doen als zowel wij als de leerling vertrouwen hebben in hun rijkunsten. Door kalm te blijven ben je niet alleen meer gefocust tijdens het rijden, maar kun je ook eventuele fouten tijdens het examen beter corrigeren. Blijf daarom niet alleen tijdens, maar ook voor het examen rustig en probeer zo relaxt mogelijk aan het examen te beginnen.

Wij helpen je ook rustig te blijven tijdens het examen, bijvoorbeeld door kort voor het examen nog een uur rijles te plannen. Doe je dit aansluitend voor je rijexamen ben je alvast warm gereden en is een deel van de spanning al weggezakt. Jij rijdt dus zelf naar het examencentrum in Alkmaar en stapt daar vol vertrouwen naar binnen. Bij aankomst bij het examencentrum spreken we natuurlijk nog door wat je kunt verwachten.

Het examencentrum in Alkmaar

Want, wat kun je bij aankomst bij het examencentrum en je rijexamen in Alkmaar verwachten? Wanneer we bij het examencentrum aankomen bespreken we samen door wat je kunt verwachten bij aanvang van het examen en tijdens het rijexamen.

Eerst gaan we ons melden in het examencentrum in Alkmaar, waar de examinator je zal vragen een aantal documenten te laten zien, namelijk:

  • Je identiteitsbewijs
  • De uitnodiging voor het rijexamen, hier staan jouw persoonlijke gegevens en de tijd en datum van jouw afspraak bij het CBR in Alkmaar op.
  • Het bewijs dat jij je theorie examen hebt gehaald.
  • Het formulier zelfreflectie, dit zal de examinator na het rijexamen met je bespreken.

Als dit allemaal gedaan is zal de examinator nog kort uitleggen hoe het examen eruit zal zien en is het tijd om naar de auto te lopen. Eenmaal buiten zal de examinator je vragen één of meerdere kentekenborden van geparkeerde auto’s te lezen. Je staat hierbij op ongeveer 25 meter afstand en dit doet de examinator als oogtest. Hierna is het tijd om in de auto te stappen en de examinator te laten zien dat jij veilig en zelfstandig kunt rijden.

Welke verkeerssituaties kun je verwachten tijdens je rijexamen in Alkmaar?

De examinator gaat jou een route laten rijden. Tijdens deze route test hij of je veilig rijdt, of je zelfstandig kunt rijden en hoe je om gaat met mogelijke fouten of onverwachte situaties. Streef daarom niet naar een foutloze, maar een veilige rit.

Dit begint al bij het wegrijden bij het CBR examencentrum, hierbij let de examinator vooral op jouw kijkgedrag en de controle over de auto. De route die je daarna zult rijden is afhankelijk van de examinator en het moment van afrijden, maar je zult zeker te maken krijgen met kruispunten. Hierbij let de examinator op een juiste toepassing van de verkeersregels, hoe jij je aanpast aan het verkeer en natuurlijk ook jouw kijkgedrag.

Tijdens je rijexamen zal jij ook te maken krijgen met in- en uitvoegen, iets wat we uiteraard ook in de lessen uitgebreid zullen behandelen. Let hierbij goed op het verkeer voor, naast en achter jou en geef op tijd richting aan. De examinator let er op dat jij op het juiste moment met een goede snelheid in- of uitvoegt.

Heb jij een tussentijdse toets gedaan en heb je daarmee vrijstelling gekregen voor bijzondere verrichtingen? Dan zal je deze tijdens het examen niet nog eens hoeven doen. Heb je geen tussentijdse toets gedaan of geen vrijstelling gekregen, dan zal dit nog aan de orde komen tijdens het rijexamen. Dit kan bijvoorbeeld een keer opdracht, file parkeren of in een bocht achteruit rijden zijn. Hierbij is het belangrijk dat je deze op een veilige en logische plek uitvoert. Krijg jij van de examinator bijvoorbeeld de opdracht om te keren? Dan hoef je dit niet direct uit te voeren. Van jou wordt tijdens het examen verwacht dat je een veilige plek zoekt waar jij rustig kunt keren, dit kan gerust een aantal straten verderop zijn. Let er natuurlijk wel op dat je de opdracht wel uit moet voeren en dus actief moet kijken naar een mogelijkheid. Zie je kans de opdracht uit te voeren? Dan zal de examinator vooral letten op jouw kijkgedrag, je controle over de auto en of je geen andere weggebruikers hindert.

De route die jij rijdt leidt natuurlijk terug naar het CBR examencentrum in Alkmaar. Hier zal je gevraagd worden de auto netjes te parkeren, waarna je binnen het examen zal bespreken met de examinator en jouw instructeur. Je krijgt direct te horen of je wel of niet geslaagd bent en waarom. Ook zal de examinator het zelfreflectie formulier met je doornemen.

Ben jij er ook klaar voor om je rijbewijs te halen? Meld je dan hier aan voor een proefles bij Rijschool van Voorst!