072-5742293

Rijden vanaf 16,5 jaar: alles wat je moet weten

Posted on

Rijden vanaf 16,5 jaar: alles wat je moet weten

Je mag vanaf 16,5 jaar rijlessen, maar wat betekent dat eigenlijk precies? En als je dan uiteindelijk je rijebwijs hebt, wat zijn de regels bij het autorijden? Bij Rijschool Van Voorst hebben we het voor je op een rijtje gezet.

16,5 of 17 jaar?

Hoewel je al vanaf 16,5 jaar rijlessen mag nemen, kun je pas op je zeventiende bij het CBR examen doen om je rijbewijs te halen. Dat is echter niet erg, want de meeste leerlingen hebben dat half jaar ook nodig voor de rijlessen. De gemiddelde leerling heeft namelijk 40 uur aan rijles nodig. Wanneer je 100 minuten per week aan rijles neemt, zul je 24 weken bezig zijn voor 40 uur rijles. Dat is dus ongeveer een half jaar. Perfect dus dat je al op 16,5 jaar kan beginnen!

2todrive: coach

Als je dan je rijbewijs hebt behaald rond je zeventiende, heb je een volwassen begeleider nodig die naast je zit in de auto. Deze moet echter wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een Nederlands rijbewijs
  • Minimaal 27 jaar oud zijn
  • staat ingeschreven in de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP) met een woonadres in Nederland
  • mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad
  • mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad
  • mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen ongeldigverklaring hebben gehad, op grond van een onderzoek naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid
  • mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden
  • moet een geldig rijbewijs kunnen tonen

Begeleiderspas

Naast dat je zelf een rijbewijs moet hebben en een coach, moet je ook een begeleiderspas aanvragen. Dit kan pas nadat je alle coaches heb geregistreerd en kost €25. Het is een klein detail, maar zonder deze pas mag je niet de weg op. Goed om in gedachten te houden als je straks geslaagd bent dus.

Ben jij 16,5 jaar? Verjaardagscadeau?

Dan kun je bij Rijschool Van Voorst starten met rijlessen. We helpen je graag de weg op. Ook is het mogelijk om een eerste rijles aan te vragen als verjaardagscadeau. Op de feestelijke dag (of een ander moment) staan wij voor de deur als verrassing. Het is geheel vrijblijvend of er na de feestelijke rit meer rijlessen worden genomen bij Rijschool Van Voorst. Klik hier om meer informatie op te vragen over de rijlessen of om je aan te melden.

Verified by MonsterInsights