072-5742293

Na je rijexamen: geslaagd of gezakt, wat te doen?

Gepubliceerd op

Na je rijexamen: geslaagd of gezakt, wat te doen?

Je hebt je rijexamen achter de rug en je kreeg direct na de examenrit de uitslag. Hopelijk ben je geslaagd! Maar mocht het niet in een keer gelukt zijn dan gaan we natuurlijk samen met jou vol goede moed door voor een herexamen. In dit artikel vertellen we jou wat de te ondernemen acties zijn, zowel bij een positieve als negatieve uitslag.

Yes.. rijbewijs gehaald, op naar het stadskantoor!

Heb je te horen gekregen dat je bent geslaagd? Gefeliciteerd! Je kunt nog de dag na je rijexamen bij de gemeente je rijbewijs aanvragen. Neem je identiteitsbewijs, een officiële pasfoto en je pinpas mee. Bij een normale aanvraagprocedure van je rijbewijs kost het gemiddeld € 39,45 en ligt het binnen 5 á 6 werkdagen voor je klaar. Indien je een spoedaanvraag doet kost je dit zo’n €30,- extra en ligt het meestal de volgende werkdag voor je klaar.

De eerste vijf jaar dat je je rijbewijs hebt, heb je een beginnersrijbewijs. Dit is hetzelfde als een gewoon rijbewijs maar dan wordt er gewerkt met een strafpuntensysteem voor zware overtredingen. Zie de website van rijksoverheid om daar mee over te weten te komen.

Gezakt voor je rijexamen, wat nu?

Gezakt voor je rijexamen? He, wat vervelend. Maar het is voor de veiligheid van jezelf en anderen. Je rijschool kan een herexamen voor je plannen. Dat kan op zijn vroegst 2 weken na het eerste examen. Als je rijinstructeur mee reed tijdens je examen zal je de punten waarop het misging bespreken en daar nog extra aandacht aan besteden.
Belangrijk is om gelijk door te gaan met rijlessen. Het vergroot uiteindelijk de slaagkans bij je herexamen.

Merk je dat je extreme zenuwen had en dat het je zo erg in de weg zat om goed te rijden dan kun je voor een volgende keer te denken aan een faalangst examen.

Nader Onderzoek Rijvaardigheid (hierna NOR)

Als je binnen 5 jaar tijd 4 keer bent gezakt voor een rijexamen moet je een speciaal examen afleggen bij het CBR. Dat heet een Nader Onderzoek Rijvaardigheid. Het belangrijkste verschil met een normaal examen is dat het 15 minuten langer duurt en dat de examinator tijd heeft om je op je gemak te stellen.

Als het goed is weet je nu alles rondom het praktijk rijexamen. Mocht je toch nog vragen hebben dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen of even een kijkje nemen op de website van het CBR.

Geïnteresseerd in rijles bij Rijschool van Voorst? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via dit contactformulier.