072-5742293

Hoogste slagingspercentages verschillende steden: hoe scoort Alkmaar?

Gepubliceerd op

Hoogste slagingspercentages verschillende steden: hoe scoort Alkmaar?

Eerder al werd bekend dat Rijschool van Voorst met hun hoge slagingspercentage van 65% bij de 3 beste rijscholen uit Heerhugowaard zit. De leerlingen doen examen bij CBR locatie Alkmaar, waar het gemiddelde percentage 47% is. Maar hoe scoort Alkmaar ten op zichten van andere steden? Wij zijn natuurlijk hartstikke trots op ons slagingspercentage maar wat betekent dat percentage als je het in een breder perspectief plaatst?

De branche in cijfers: Rijschool van Voorst versus het Nederlands gemiddelde

Jaarlijks neemt het CBR ongeveer 500.000 rijexamens af. De leerlingen die examen doen komen van zo´n 6800 verschillende rijscholen.  Er zijn grofweg 14.000 instructeurs, wat aantoont dat de gemiddelde rijschool klein is. Per rijschool worden er jaarlijks zo´n 62,5 examens afgelegd, inclusief herexamens. Rijschool van Voorst zit net iets boven dat gemiddelde met 66 afgenomen examens in de laatste 4 kwartalen. Het landelijk gemiddelde slagingspercentage is 50,4 %. Daar zit Rijschool van Voorst flink boven met 65%. Uit onderzoek kwam naar voren dat het aantal instructeurs en rijscholen in Nederland daalt.

Verschillen in de hoogte van slagingspercentages
Er zijn in Nederland 52 CBR examenlocaties waar je een praktijkexamen kunt doen. CBR locatie Alkmaar staat op plek 36 als we kijken naar de slagingspercentages van hoog naar laag.
Met name de hoogte van het slaginspercentage voor het eerste rijexamen varieert sterk per examencentrum. Als je kijkt naar de percentages van de laatste jaren dan blijkt dit een structurele trend.  Zo blijkt CBR Rotterdam niet de gunstigste locatie om je eerste rijexamen te doen, de resultaten zakken sinds 2013 steeds verder en de stad staat onderaan de lijst met gemiddeld 36%.

Verklaring verschillen in hoogte slagingspercentages

Een duidelijke verklaring is er niet echt volgens het CBR. Wat mogelijk zou kunnen helpen is het doen van een tussentijdse toets geeft woordvoerder Irene Heldens aan. Wat daarnaast duidelijk wordt is dat de stedelijke gebieden minder geslaagden leveren dan het platteland. Ook nemen slecht scorende examencentra relatief meer examens af.

Wil jij meer weten over hoe slagingspercentages gemeten worden en wat de specifieke cijfers zijn, lees dan ons artikel “Hoogste slagingspercentages rijscholen Heerhugowaard”.