072-5742293

Uitstekende lading: mag dat?

Posted on

Uitstekende lading: mag dat?

Zoals op het plaatje hierboven is natuurlijk erg extreem, maar wanneer je iets groots moet vervoeren, is het belangrijk om je aan de regels te houden die gelden voor uitstekende lading. Niet alles mag tenslotte! Wij zetten het hier op een rijtje voor je.

Deelbare en ondeelbare lading

Bij de verkeerregels wordt onderscheid gemaakt tussen deelbare en ondeelbare lading. Deelbare lading kun je in stukken opdelen of demonteren zonder het te beschadigen. Bij ondeelbare lading is dat niet het geval, zoals bijvoorbeeld een ladder. Voor deelbare lading gelden strengere regels, want er wordt verwacht dat als het kan, je het ook kleiner maakt.

Regels voor deelbare lading

Aan de voorzijde en zijkant mag de lading niet uitsteken. Voor de achterzijde geldt:

 • Het mag maximaal 1 meter uitsteken.
 • Het mag niet meer dan 5 meter uisteken vanaf het hart van de achteras.
 • Deze lading hoeft niet gemarkeerd te worden.

Regels voor ondeelbare lading

Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen voertuigen. Voor personenauto’s en bedrijfswagens tot 3500 kg geldt:

 • De lading mag aan de achterkant niet meer dan 1 meter uitsteken.
 • Het mag aan de voorkant ook maximaal 1 meter uisteken.
 • De lading mag niet breder zijn dan voor het vervoer noodzakelijk is en mag niet meer dan 20 cm aan beide zijkanten uitsteken, met een maximum van 2,55 m.

Voor bedrijfswagens boven de 3500 kg en aanhangwagens geldt:

 • De lading mag maximaal met 0,5 keer de lengte van het voertuig uitsteken aan de achterkant. Hierbij geldt ook een maximum van 5 meter vanaf het hart van de achteras.
 • Als de lading aan de achterkant meer dan 1 meter uitsteekt, dan moet het gemarkeerd worden.
 • Aan de voorkant mogen bedrijfswagens van meer 3500 kg de deelbare lading aan de voorkant niet meer dan 4,3 meter laten uitsteken vanaf het hart van de voorste as.
 • Bij aanhangwagens mag de lading niet aan de voorkant uitsteken.
 • Aan de zijkant mag ook voor deze voertuigen de lading niet meer uitsteken dan noodzakelijk is, en niet meer dan 20 cm aan beide kanten, met een maximum van 2,55 meter.
 • Voor aanhangwagens en vrachtwagens gelden iets ruimere regels. Het mag niet meer dan 3,00 meter uitsteken. Als de lading aan de zijkant meer dan 10 cm uitsteekt, moet de lading wel gemarkeerd worden.

Belangrijk: blijf nadenken

En natuurlijk het allerbelangrijkste is om altijd een beetje gezond verstand te gebruiken. Er staan hier tenslotte geen regels voor lading in de hoogte, maar wanneer je het te hoog stapelt, zal het alsnog onveilig worden. Ook voor het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid kun je aangehouden worden, dus blijf altijd nadenken of het verstandig is om met je lading de weg op te gaan of niet.

Markering

Je hebt zojuist gelezen dat in sommige gevallen de lading gemarkeerd moet worden. Waarmee eigenlijk? Hieronder zie je een aanhangwagen met het rood-witte bord. Het bord moet in de breedte tussen de 7 en 10 cm groot zijn. Het bord moet in principe vierkant zijn, al mag het bij uitstekende lading in de breedte ook rechthoekig zijn. En vervoer je je lading ‘s nachts? Zorg er dan altijd voor dat er tenminste 1 wit licht aan de voorkant en 1 rood licht aan de achterkant zichtbaar is en dit niet tegengehouden wordt door je lading!