072-5742293

Voorbereidingtips voor jouw rijexamen!

Gepubliceerd op

Voorbereidingtips voor jouw rijexamen!

Jouw rijschool en jij zijn het eens: je bent zover! Je hebt voldoende lessen gehad en je hebt je flink ontwikkeld de afgelopen tijd. Je vaardigheden en rijstijl zijn dik in orde en je hebt je aangemeld bij het CBR Alkmaar voor het praktijk rijexamen. In een vorig artikel vertelde we je meer over de voorbereiding op het rijexamen en wat je kunt verwachten tijdens het rijexamen. In dit artikel geven we je een aantal voorbereidingstips om je kansen tijdens het praktijkexamen te vergroten.

Voorbereidingstips rijexamen

Je aanmelding is gedaan en het rijexamen nadert. Hieronder vind je een aantal tips om goed voorbereid bij het CBR te verschijnen op de examendag.

Goede voorbereiding

Laat je rijschool alleen wat inplannen als je zelf ook vind dat je er klaar voor bent. Als je dat gevoel niet hebt kun je beter nog een paar extra lessen plannen en dan pas een aanmelding doen. Heb je moeite met bepaalde onderdelen? Vraag dan aan je instructeur of je daar in de lessen voorafgaand aan het examen nog wat extra tijd aan kunt besteden. Ook kan het helpen om voorafgaand aan je rijexamen een half uur ‘rijles’ in te plannen, zo ben je al gewend aan de auto en in het rijden gekomen voordat je examen begonnen is.

Zorg dat je je comfortabel voelt

Pak je rust de avond van tevoren, trek comfortabele kleding aan en zorg dat je genoeg gegeten en gedronken hebt.

Rijd zelfverzekerd

Een zelfverzekerde rijstijl helpt je, mits niet in overdreven mate aanwezig, bij het behalen van je rijbewijs. Als je zelfverzekerd rijdt laat je de examinator zien dat jij je goed voelt in de auto en niet té voorzichtig rijdt, wat ook weer onveilige situaties met zich meebrengt. Door duidelijke keuzes te maken en initiatief te nemen laat je geen ruimte voor onduidelijkheid of anderen die misbruik maken van je onzekerheid. Je zorgt waarschijnlijk voor een goede doorstroom van het verkeer en voorkomt onnodig oponthoud.

Blijf rustig

Rijd zoals het je geleerd is, zo ben je tenslotte het meest besluitvaardig. Fouten maken mag. Iedereen maakt ze. Kleine foutjes maken niet zoveel uit dus schiet niet in de stress als dat gebeurt. Zolang je ‘veilig’ fouten maakt en goed blijft kijken is er niet veel aan de hand dus ook geen reden voor paniek. Je houd jezelf op deze manier onder controle.

Neem je tijd voor bijzondere verrichtingen

Ze heten niet voor niets ‘bijzondere verrichtingen’. Ze zijn wat lastiger en het kan dus voorkomen dat ze niet foutloos gaan. Zolang jij alles veilig uitvoert en goed kijkt is het niet erg om er wat langer mee bezig te zijn. Als je bijvoorbeeld moet fileparkeren mag je best een keer extra steken. Zelfs zeer ervaren chauffeurs lukt het niet altijd in één keer.

Vooral kijkgedrag wordt goed in de gaten gehouden

Kijk zoals het je geleerd is en kijk consequent. Laat de examinator zien dat je weet welke plaatsen belangrijk zijn om op te letten. Je geeft op die manier aan dat je kan anticiperen op wat er op de weg gebeurt en er bestaat geen twijfel over mogelijk dat jij alles in je opneemt. Kijken kost niets extra’s, maar kan je een hoop ellende besparen

Neem je instructeur mee tijdens je rijexamen

Mocht het de eerste keer tegenzitten dan kan de examinator je tips geven en vertellen waar het mis ging. Die fouten zul je een volgende keer dan niet weer maken.

Met deze tips verschijn jij goed voorbereid bij het CBR op de examendag. In het volgende artikel vertellen we je alles over het praktijkexamen: welke onderdelen behandel je tijdens je examen en waar let het CBR op?

 

Geïnteresseerd in rijles bij Rijschool van Voorst? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via dit contactformulier.