072-5742293

Schakelauto of automaat?

Posted on

Schakelauto of automaat?

Lessen in een automaat is sterk in opkomst. Waar leerlingen vroeger vrijwel automatisch voor een schakelauto gingen, kiezen tegenwoordig steeds meer leerlingen voor de automaat. Hoe komt dat? En is lessen met een automaat ook iets voor jou? Het is belangrijk om daar goed over na te denken voordat je met autorijles begint.

Automaat steeds populairder

Vroeger werd de automaat vooral geassocieerd met luie mensen. Die tijd ligt inmiddels ver achter ons. Automaten zijn steeds verfijnder en worden bovendien steeds toegankelijker. Steeds meer gangbare auto’s zijn namelijk – soms zelfs standaard – uitgerust met een automaat. Grote kans dat de auto van jouw ouders ook een automaat is. In dat geval kan het handig zijn om ook in een automaat te lessen. Kunnen je ouders hun auto straks met een gerust hart aan je uitlenen!

Steeds meer tweedehands auto’s met automaat

Bij je keuze voor een schakelauto of een automaat is het ook goed om na te denken over je eerste auto. De sterke groei van het aantal automaten is namelijk ook terug te zien op de markt van tweedehands auto’s. Daar ligt het percentage automaten ook steeds hoger. Als je straks je rijbewijs hebt gehaald en je eerste eigen auto koopt, kan dat dus zomaar een automaat zijn. Ook dan is het verstandig om in een automaat te lessen, zodat je alvast veel ervaring opdoet. Wil je, op kortere of langere termijn, juist een schakelauto kopen? Dan adviseren we je rijles te nemen in een schakelauto.

Elektrische en hybride auto’s

Ook de opkomst van elektrische en hybride auto’s is een belangrijke reden van de populariteit van lessen met een automaat. Elektrische auto’s en (plug-in) hybride auto’s zijn namelijk standaard uitgerust met een automatische versnellingsbak. Naar verwachting stijgt deze markt de komende jaren nog explosief. Grote kans dus dat jouw toekomstige auto ook een (semi-)elektrische auto met automaat is!

Lager verbruik, minder CO2-uitstoot

We hadden het al even over de verfijning van automaten. Dat merk je niet alleen aan het rijcomfort, maar ook aan de technische prestaties. Vroeger waren automaten onzuinige benzineslurpers, maar dat is tegenwoordig helemaal anders. De meeste automaten zijn zelfs zuiniger en stoten minder CO2 uit dan vergelijkbare auto’s met een handgeschakelde versnellingsbak!
Eerder je rijbewijs met een automaat

Onthoud ook dat je met rijles in een schakelauto ook in een automaat kunt rijden, maar dat het andersom niet kan. Kies je nu voor de automaat en wil je op een later moment nog eens een schakelauto rijden? Houd er dan rekening mee dat je tegen die tijd nog extra rijlessen moet nemen om te leren schakelen. Het voordeel van rijles met een automaat is wel dat je de auto sneller controleert en daardoor sneller kunt afrijden.

Schakelauto of automaat: wat wordt het?

In deze blog deelden we verschillende overwegingen die van belang zijn bij het kiezen voor een schakelauto of een automaat. Vind je het fijn om eerst met ons te praten voordat je deze keuze maakt? Neem dan gerust contact met ons op; we luisteren graag naar je en geven je graag advies. Of meld je direct aan voor een gratis proefles.