072-5742293

Rondrijden in Alkmaar: welke onderdelen kom je tegen op je rijexamen?

Posted on

Rondrijden in Alkmaar: welke onderdelen kom je tegen op je rijexamen?

Wat staat jou te wachten?

Jouw rijschool en jij zijn het eens: je bent zover! Je hebt voldoende lessen gehad en je hebt je flink ontwikkeld de afgelopen tijd. Je vaardigheden en rijstijl zijn dik in orde en je hebt je aangemeld bij het CBR Alkmaar voor het praktijk rijexamen. In een vorig artikel vertelde we je meer over een rijexamen in Alkmaar, hoe je goed voorbereid examen doet en waar je rekening mee moet houden. In dit artikel vertellen we jou hoe het rijexamen eruit ziet en op basis van welke onderdelen de examinator beoordeelt of jij voor je rijexamen slaagt.

Voor het rijexamen

Een examen duurt ongeveer 55 minuten. Eerst meld je jezelf bij het CBR. Je maakt kort kennis met de examinator. Hij vertelt je hoe het examen verloopt en controleert het een en ander (zelfreflectieformulier, identiteitsbewijs, uitnodiging voor examen en of je je theorie-examen gehaald hebt). Vervolgens lopen jullie samen naar de parkeerplaats. Daar doe je de ogentest: er wordt je gevraagd om een kenteken van een stilstaande auto op 25 meter afstand te lezen. Ook kan de examinator je wat vragen stellen over de knopjes en andere onderdelen van de auto.

De examenrit

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je hebt meerdere manieren om rond te rijden; de examinator geeft aan hoe je moet rijden, de examinator vraagt je om op je gevoel bij een bepaald punt uit te komen of je rijdt op navigatie naar je doel. De examinator kijkt of je verkeersinzicht hebt en of je zelfstandig en veilig rijdt. Hij let daarbij op kijkgedrag, snelheid, gevaarherkenning en beheersing van de auto. Dat doet hij aan de hand van de volgende onderdelen:

  • Wegrijden
  • Rechte en bochtige weggedeeltes
  • In- en uitvoegen
  • Inhalen / wisselen rijstrook
  • Kruispunten
  • Rotondes, oversteekplaatsen
  • Een aantal bijzondere verrichtingen (meestal 2) zoals fileparkeren, inparkeren, bocht achteruit, stop opdracht, omkeeropdracht of hellingproef

Na het rijexamen

Direct na de rit hoor je in het CBR Centrum of je geslaagd bent of niet. Een korte evaluatie van je rijstijl en hoe het ging hoort daarbij. Als je gezakt bent krijg je duidelijke punten mee waaraan je kunt werken.

In het volgende artikel zullen wij je alles vertellen over wat jouw examenuitslag voor jou betekent.

 

Geïnteresseerd in rijles bij Rijschool van Voorst? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via dit contactformulier.

Verified by MonsterInsights